Talla ja!

TALLA JA! 2021, Canviem la història

La violència contra les dones és l’expressió més greu d'unes relacions de poder que, històricament, han discriminat la meitat de la població, infravalorant-la i rellevant-la a una posició social d’inferioritat respecte a la dels homes.
Les violències poden manifestar-se de múltiples formes segons el caràcter que adopten i poden exercir-se en qualsevol dels àmbits que configuren la vida de les dones (violència en l’àmbit de la parella, en l’àmbit familiar, en l’àmbit laboral, en l’àmbit social o comunitari o qualssevol altres formes anàlogues1).  Poden actuar de manera puntual i també sostinguda. Cal tenir en compte que, sovint, s’interrelacionen i que existeixen violències explícites (física, psicològica, sexual, econòmica, social i ambiental) i implícites (estructural, simbòlica i institucional2).

El Departament Comarcal de Joventut es manté en la línia d’aportar i treballar per a la conscienciació i la sensibilització davant de les violències contra les dones, cercant fórmules i llenguatges atractius que captin l’atenció de la població jove i que la persuadeixin perquè aquesta se sumi a la construcció d’una resposta col·lectiva, comunitària, feminista i transformadora davant de les violències masclistes i les desigualtats de gènere.

Amb aquest objectiu s’ha dissenyat la nova edició de la campanya “Talla ja!” per a l’eradicació de les violències contra les dones que es promou anualment des del Departament comarcal de joventut, amb la col·laboració del Consell de les Dones del Baix Llobregat.

Disseny renovat

La imatge de la campanya d’enguany ha estat creada pel Cristian Mañas Álvarez (chrissthechameleon a Instagram), jove artista de Cervelló. Especialitzat en la il·lustració tradicional i la digital, afirma trobar-se en dinàmiques de pràctica i aprenentatge constant.
 
El Departament de Joventut i el Consell de les Dones del Baix Llobregat animen tothom a sumar-se a la campanya, compartint la imatge amb el hashtag (#TallaJa2021), a difondre dades que donin compte de la realitat actual, a entrenar mirades crítiques davant de les actituds masclistes (explícites i implícites), a difondre recursos i fomentar la reflexió entre la població més jove. En definitiva, a sumar esforços per reinventar els codis actuals i poder-nos encaminar cap a un escenari protagonitzat per relacions respectuoses, igualitàries i lliures de subordinació, submissió i violències.

Interacció amb el jovent

Per tal d’incorporar la mirada de les persones joves de la comarca a la campanya i promoure, alhora, espais d’expressió, s’ha distribuït un exemplar de la imatge emplafonada a cadascun dels municipis de la comarca. En aquest cas, dues de les bafarades de la il·lustració resten en blanc, convidant les persones joves que ho desitgin a omplir-les amb missatges i reflexions pròpies.

La campanya es reforça, paral·lelament difonent dades i altre contingut complementari a través de les xarxes socials @jovebaix , @SCJoveBaix i @ojbaixllobregat

Si estàs patint violència masclista, demana ajuda. No has d’estar al límit per informar-te i rebre suport. No estàs sola.

 

Al SIAD (Servei d’intervenció i atenció a les dones) t’oferiran una primera atenció, assessorament i acompanyament. Si vius en un municipi de menys de 20.000 habitants del Baix Llobregat, pots contactar amb el SIAD Baix Llobregat. Hi trobaràs també atenció psicològica i assessorament jurídic. Pots trucar-hi i/o escriure a siad@elbaixllobregat.cat

Escenari actual

Malauradament i contradient les expectatives més optimistes que consideraven que, amb el temps, la igualtat de gènere esdevindria una realitat, estudis recents apunten la dificultat d’assolir un escenari lliure de discriminacions de gènere i de violències masclistes en un futur immediat 3 , també entre les persones joves.

La naturalització d’alguns comportaments masclistes dificulta, en alguns casos, que aquests s’identifiquin clarament com a agressions i, fins i tot, afavoreix la normalització de conductes abusives, de dominació i de poder dels homes sobre les dones. Aquesta realitat fa especialment necessària la pedagogia en matèria de violència masclista.

L’Informe de violència contra les dones del segon trimestre de 2021 publicat per l’Observatori comarcal del Baix Llobregat destaca, entre altres dades, que en el període assenyalat, els partits judicials del Baix Llobregat van registrar 532 denúncies. Aquesta xifra suposa un increment (+70) de denúncies respecte del primer trimestre de l’any i també respecte del mateix trimestre de 2020 (+68).

La informació recollida també permet identificar que el 65% dels agressors als quals s’ha aplicat una ordre de protecció havien finalitzat una relació afectiva amb la víctima: 12,4% són ex-cònjuges i el 52,6% ex-relació afectiva.

Confrontant l’escenari que ens retornen les dades, afortunadament es multipliquen els agents que, tossuts i convençuts, insisteixen a treballar perquè, de mica en mica, puguem superar la lògica patriarcal que fins ara ha escrit una història de violències diverses vers les dones.

Si vols més informació i/o traslladar-nos algun suggeriment, pots escriure'ns a joventut@elbaixllobregat.cat

 
[1] Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista
[2] Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista (2013). Direcció General de Joventut.
[3]  Podeu consultar, a tall d’exemple, No és amor (2021). Save the children o La violència de genero en los jóvenes (2019). Injuve.

 

  • Edicions anteriors:

Concurs Talla Ja| 2020

Concurs Talla Ja! 2019

Concurs Talla Ja! 2018

Concurs Talla Ja! 2017        

Concurs Talla Ja! 2016        

Concurs Talla Ja! 2015

 

Si vols més informació i/o traslladar-nos algun suggeriment, pots escriure'ns a joventut@elbaixllobregat.cat

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte