20/6/22
El Baix Llobregat aposta per l’economia social i la cooperació territorial a nivell europeu

La seu del Consell Comarcal ha acollit el dimecres 15 de juny la jornada Emprenedoria i Economia Social al Baix Llobregat, un punt de trobada d’ajuntaments, empreses i entitats de l’àmbit de l’economia social, que ha comptat amb experiències internacionals vinculades a la Xarxa Europea d’Innovació per a la Inclusió (European Network of Innovation for Inclusion), liderada per Acció contra la Fam.

La jornada ha estat fruit del reconeixement de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat com a millor iniciativa d’emprenedoria inclusiva al concurs de bones pràctiques en inclusió laboral i en emprenedoria inclusiva, convocat per la Xarxa en la seva edició de 2021. I ha suposat un espai que en el que s’ha donat veu a projectes vinculats a l’emprenedoria i l’economia social de la comarca, oferint una visió holística en el conjunt del Baix Llobregat.

La presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez, i la delegada d’Acció Contra la Fam a Catalunya, Laura Saenz, han donat el tret de sortida a la jornada, la presidenta del Consell Comarcal posant en valor la vocació de servei de l’entitat als 30 municipis del Baix Llobregat, per afavorir el desenvolupament econòmic i social del territori i assegurar que la ciutadania de la comarca tingui accés a serveis de qualitat, i la delegada d’Acció Contra la Fam, emmarcant la Xarxa Europea d’Innovació per a la inclusió, que té coma objectiu ajudar a diferents organitzacions a desenvolupar amb èxit projectes d'ocupació i emprenedoria inclusius a través de l'intercanvi de bones pràctiques i participació en programes europeus.

En el primer bloc de la jornada, cinc municipis de la comarca, que són un reflex de la resta del territori i de l’aposta clara del Baix Llobregat per l’economia social, han presentat els programes i projectes que tenen en marxa i alguns que tenen en via de desenvolupament, en aquest cas han estat els ajuntaments del Prat de Llobregat, Esparreguera, Gavà, Olesa de Montserrat i Molins de Rei.

A continuació, Laia Orozco, de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, ha presentat fórmules per preparar l’economia social per a la participació en projectes Europeus. A través d’un sondeig en temps real, ha mesurat el grau de familiarització de les iniciatives presents a la jornada, amb els fons europeus, en els que s’han destacat per sobre de la mitja, coneixement als fons Next Generation i el programa Erasmus+.

Cas estudi de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat

El bloc més important, i objecte de la jornada ha estat la presentació de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, cas d’estudi d’Acció Contra la Fam i de la Xarxa Europea d’Innovació per a la inclusió, en el que la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic, Lourdes Borrell, ha presentat el projecte destacant que en els seus anys de recorregut, l’Ateneu Cooperatiu ha arribat a 10.000 participants, i ha generat més de 300 llocs de treball, la majoria d’ells de qualitat en entitats de la mateixa economia social. En la presentació del cas d'estudi de l’Ateneu Cooperatiu, han participat també les entitats HERES SOCIAL, COVS i GATS, exemples d'inspiració per a moltes altres entitats, que a més d’explicar la seva relació amb l’Ateneu Cooperatiu, han donat la seva opinió sobre línies de millora complementàries.

Iniciatives guanyadores al premi anual en bones pràctiques en inclusió laboral i emprenedoria inclusiva

La presentació de les altres iniciatives guanyadores del premi anual en bones pràctiques en inclusió laboral i emprenedoria inclusiva, un espai que ha posat de manifest la importància de la innovació social per a promoure una emprenedoria inclusiva, que garanteixi aquesta via com una opció d’èxit per aquelles persones que s’enfronten a situacions en les quals és difícil emprendre. Així, des de l'Escola de Organización Industrial, EOI, s’ha presentat el projecte “Emprendedoras por el Cambio”, una iniciativa que dona resposta al repte a nivell europeu de les dones com un dels col·lectius amb majors dificultats per emprendre. Des de Materahub, s’ha exposat el projecte ELYME, que facilita l’emprenedoria de joves migrants en diferents països europeus, donada la taxa d’ocupació juvenil del 14% segons les darreres dades, i que és altre dels grans reptes a tots els països membres, aconseguir que les persones joves vegin l’emprenedoria com a una opció és clau.

Iniciatives empresarials i projectes inspiradors en l’àmbit de l’economia social al Baix Llobregat

Pel que fa als blocs de la tarda, cinc cooperatives i cinc associacions i fundacions, han donat a conèixer els seus projectes, entitats que posen la vida de les persones al centre, per sobre de la maximització de beneficis. Cadascuna  ha presentat la seva identitat i ha compartit les seves opinions sobre els reptes, les oportunitats, necessitats i propostes en l’economia social i solidària des de la seva activitat. El bloc, que ha estat dividit en dues fases, ha comptat, d'una banda, amb les cooperatives Comunitat Minera Olesana, SantFeliu Ciutatviva, MTK Space, Institut Pragma i Vitivin. I de l’altra amb les fundacions i associacions Fundació Nou Xamfra, CPS Francesc Palau, Cooufar, SAO Prat i Amorosament.

La jornada ha finalitzat amb una visita a Solidança, cooperativa de referència al Baix Llobregat quant a l’economia circular en diferents àmbits, el tèxtil i els productes de gamma blanca i electrònica.

Sessió de treball amb la delegació d’Acció Contra la Fam

El dijous 16 de juny, la delegació formada per Materahub, la Escuela de Organización Industrial - EOI, i Acció Contra la Fam, van mantenir una sessió de treball en el Consell Comarcal en la que es van analitzar les principals sinergies del dia anterior i es van plantejar oportunitats d’innovació i cooperació entre les entitats amb l’enfocament europeu. D’aquesta manera, es van poder desenvolupar projectes en col·laboració amb reptes comuns, sempre posant en relleu la visió municipal. La jornada va finalitzar amb una visita a la colònia i a la cripta Güell.

El Consell Comarcal del Baix Llobregat es va adherir a la Xarxa Europea d’Innovació per la Inclusió, que té per objectiu ajudar a diferents organitzacions a dur a terme amb èxit projectes d'ocupació i emprenedoria inclusius a través de l'intercanvi de bones pràctiques i participació en programes europeus, l’any 2021, any en què també va presentar el projecte de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat a la seva convocatòria de premi  anual per a bones pràctiques en inclusió laboral i en emprenedoria inclusiva, en la que va resultar guanyadora en la categoria d’emprenedoria inclusiva.

Presentacions de la jornada:

Vídeo de la jornada

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte